O fi dorul un sentiment egoist?

Ai simțit și tu probabil, de nenumărate ori sentimentul acesta. Un sentiment pe cât de ciudat, pe atât de trist/ dureros.

Mama îmi povestea când eram mai mică, că atunci când ne naștem, ne naștem cu un gol în noi, în suflet, cu o lipsă, o lipsă pe care simțim mereu nevoia să o umplem cu acel cineva.

Cu ea sau cu el, cei ce ne fac sufletul să sară în sus de bucurie. Desigur, acesta e un concept limitativ și mulți veți spune că nu ai nevoie de cineva să te simți complet și că poți la fel de bine să te iubești și singur.

Și totuși, dacă ne este mereu dor de acel cineva, nu e ca și cum a apărut în viața noastă, a umplut un mic gol pe undeva prin universul nostru, un gol de care nu știam și acum a plecat și îi ducem lipsa?
Sau poate nu a acoperit un gol în universul nostru, ci mai degrabă a mai creat un spațiu în el, un spațiu pe care l-a ocupat cu multă bucurie, iubire și tandrețe… și acum a plecat.

Sau? De ce ne este de fapt dor?

Zicem adesea ”Îmi este dor de tine!”, cum adică?
Era un citat pe internet, ce tot circula ” Te iubesc pentru ceea ce sunt când sunt cu tine.”, oare nu e la fel și cu dorul?

Ne este dor de acel cineva ce suntem lângă o anumită persoană?

Mi-ar plăcea să zic că indiferent de persoană eu sunt mereu aceeași, dar nu e așa. Lângă colegii mei sunt mai matură, pusă pe afaceri și gândind în soluții, lângă prietenele mele pot fi mai vulnerabilă, lângă iubitul meu sunt un copil ce se alintă mereu și râde mereu.

Dorul e rezumatul perfect a ceea ce contează cu adevărat în viaţa ta. – Mihaela Rădulescu

Astfel, „îmi este dor de el” – s-ar putea traduce – vreau să simt iar cum îmi explodează inima de fericire atunci când mă ia în brațe, să simt iubirea și energia lui masculină ce mă învăluie și mă face să mă simt în siguranță.

Vreau să simt buzele lui pe ale mele, să mi se facă pielea de găină și să râd cu tot corpul meu. Vreau să trăiesc iar acele clipe de fericire. Vreau să simt cum respirația lui devine sacadată și se apropie ușor de mine, timpul se oprește în loc și buzele lui îmi sărută fruntea, atât de părintește și totuși atât de dulce. E ca și cum mi-ar spune ”sunt lângă tine, totul va fi bine”. Vreau să stau iar pe malul lacului, în brațele lui și să mă simt atât de liniștită.

hug.jpg_1513769372

Mmm? Tu ce zici? Cum e acel ”Îmi este dor de el!”?

Acum, când am definit cam ce înseamnă ”îmi este dor”, când apare acest sentiment?
Ai tinde să spui că atunci când persoana respectivă pleacă de lângă tine, însă nu cred că e așa.

Dorul este limba tăcută a inimilor, când acestea plâng. – Doina Postolachi

Eu cred că sentimentul acesta apare când te simți singur. Când nu îți place ceva la tine, când ești nemulțumit de felul cum a trecut ziua ta, sau poate de rezultatele pe care le-ai avut astăzi. Nu aș spune că acest sentiment apare numai când te simți într-o stare mai puțin bună.

Deci, în fond, ”dorul” este un sentiment egoist?

”Dor

Un gând călător. ”- Dumitru Delcă

Nu știu care este explicația psihologică, însă eu am stat și m-am privit. Am încercat să văd cum și când apare acest sentiment la mine și de ce?

Important este să fim conștienți de stările noastre când apare acest sentiment de dor. Să ne umplem inima cu iubire și recunoștință pentru toate sentimentele ce ne pătrund atunci când ne vine dorul și ne reamintim de timpul petrecut cu o anumită persoană.

Umple-ți inima cu bucurie ori de câte ori te simți singur.

P.S – mie mi-a fost dor să scriu. (Traducere – să mă eliberez de gânduri. Pentru mine, scrisul este cel mai bun mod de a-mi liniști mintea și de a mă relaxa).

Cu drag,
Adelena

31488874_1903607512996612_2170358115537518592_n


4 Comments

Ioana · April 30, 2018 at 1:01 pm

Ce frumos! 🙂 O zi minunata in continuare

imaginarycoffee · May 1, 2018 at 9:18 pm

E ciudat că termenul DOR nu are un echivalent în alte limbi. Dorul e un sentiment selectiv și uituc. Ne e dor de clipele minunate petrecute alături de cei dragi. Pe cele care ne-au separat le uităm. Da, uneori dorul e un sentiment care atinge egoismul de calitate.

    adelenablog · May 1, 2018 at 6:19 pm

    Așa este! Foarte frumos spus. Mulțumesc! 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *