fbpx

Unde începe fericirea, se termină tristețea

Ce înseamnă să fii fericit?

O întrebare stupidă, ai spune sau poate nu ai ști ce să răspunzi. Eu mi-am dorit să o caut.

Am invocat nefericirea ca motiv de despărțire în ultima mea relație. Am zis atunci, că  vreau să ne despărțim pentru că vreau să fiu fericită.

Cumva, simțisem că îmi pierdusem fericirea la 17 ani, atunci când a început această relație. Iar după atâta timp am avut în sfârșit curajul să o cer înapoi.

Acum câteva zile am găsit la mama cartea ”În căutarea fericirii”, de Bertrand Russell – o carte de filozofie, pe care, imediat am îndrăgit-o.

Bertrand spunea în cartea lui, exact pe primele pagini, că : ”Animalele sunt fericite câtă vreme sunt sănătoase și au suficient de mâncare. Făpturile umane ar trebui, parcă, să fie și ele așa, dar în lumea modernă, cel puțin în marea majoritate a cazurilor, nu sunt.”

De acord cu asta, dar de ce?

happyness

După ce spusesem acele cuvinte ca motiv de despărțire, m-am tot întrebat ce înseamnă fericirea pentru mine. De unde știu când am fost fericită?

Ca o persoană cu gândire logică, ce trebuie să știu mai mereu următorul pas, mi-am făcut o listă cu ce înseamnă fericirea pentru mine. Logica mea spunea că, nu ai de unde să știi dacă ai fost sau nu fericită dacă nu știi ce înseamnă fericirea pentru tine. Are sens, nu?

Și ca o făptură umană complexă, deosebită de animalele care sunt fericite doar dacă sunt sănătoase, am început să înșir lucruri, momente și persoane ce mă faceau fericită  –  împărțită în două liste – fericirea mentală și fericirea sufletească.

”Noi căutăm cu toții fericirea, însă fără să știm unde este, ca și acei bețivi care își caută casa știind confuz că au una pe undeva.” Voltaire

1, 2, 3, 4, 5, 6………….10000 de lucruri ce mă faceau fericită. Fie că era zâmbetul unei persoane, un laptop nou, o joacă bună cu Taz, sau pur și simplu să privesc căderea frunzelor toamna.

După ce am ieșit din relație și am făcut lista asta, ce credeți, am fost mai fericită?

Răspunsul este da. Am fost pentru că m-am simțit liberă. Însă, așteptările de la viață au început să crească, și libertatea, cumva, nu mă mai făcea fericită, ci devenise ceva normal. Așa că lista mea rămânea constantă în număr ,dar unele erau înlocuite de altele mai mari și mai mari.

Am ținut de lista aia, am ținut să ating lucrurile de pe ea pentru a fi fericită. Presată de judecățile oamenilor din jur, care apropo, sunt prima sursă a nefericirii oamenilor, am cedat și am zis că nu o să fiu fericită vreodată.

Greșit? Da! Ținându-mi lista în gând, am uitat să mă mai bucur de tot ce e simplu.

După cum spune și Paolo Coelho  – ”Fericirea poate fi întâlnită într-un simplu grăunte de nisip din deșert.”

Ce vreau eu să spun e că fericirea e în tine, trebuie doar să o lași să se manifeste. Să o lași să iasă afară, fără să îți fie frică de prejudecățile oamenilor, fără să îți fie frică de ce ar putea urma după.

Bucură-te de tot ce te înconjoară. Bucură-te de o picătură de ploaie ce cade pe obrazul tău, bucură-te de  frunzele de toamnă, de coloritul lor.

Nu mai pune presiune pe tine sau pe cei din jurul tău. Mai lasă așteptările, pune-le pe pauză și zâmbește!

Asta am învățat eu și asta vreau să înțelegi și tu, om minunat!
ps – expresia ”o ființă complexă” a fost folosit în mod ironic.

Cu drag,
Adelena

2 thoughts on “Unde începe fericirea, se termină tristețea

  1. Felicitari pentru articol. Imi aduc aminte ca la ultima relatie am primit un mesaj asemanator “eu vreau sa fiu fericita”. A sunat cam ciudat si desigur dezamagitor, repetandu-se de mai multe ori in mintea mea si de-a lungul timpului. Cuvantul asta are o rezonanta inca puternica si nu ma consider pregatit sa-l folosesc frecvent. Poate e ca mai bine sa nu vorbesc des despre fericire, ci sa o traiesc mai concret, dupa cum ai zis, prin lucruri simple. Acum dupa acel episod imi vine sa zambesc, stiu ca fericirea e dinamica, vine, pleaca si tot asa mai departe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Webstock